Arrow
Arrow
Slider

Биография

      Рок група „Епизод” е създадена в читалище „Емил Шекерджийски” – град София. Дълго време през групата с това име са се учили да свирят много рок музиканти. Барабанист от това време е Панайот Керелезов. Точно той е барабанист и в момента, когато в групата пристигат Росен Дойчинов (клавишни) и Мирослав Гълъбов (китара). Те създават и първите няколко авторски песни по текстове на средновековния френски класик Франсоа Вийон. През есента на 1988 година в групата пристига и Симеон Христов (баскитара). От този момент нататък четиримата – Панайот Керелезов, Росен Дойчинов, Мирослав Гълъбов и Симеон Христов започват усилено да търсят певец.

 

      През пролетта на 1989 г. най-сетне подходящият човек е открит. Това е Димитър Аргиров, който тогава е първокурсник в Медицинската академия в София. Този момент се счита и за рожден ден на групата, защото окончателно е комплектован съставът, който за кратко време печели много публика и прави своите първи професионални записи на авторски песни. На 18 юни 1989 г. „Епизод” се явяват на втория национален рок фестивал в град Видин и печелят Голямата награда. Следват концерти в много градове на страната и участие в предаването „Рок око” на Българската Национална Телевизия.
 
      Паметната за българския народ дата на раздялата с комунизма – 10 ноември 1989 г. сварва „Епизод” на сцената на читалище „Емил Шекерджийски”. Малко след това „Епизод” официално се разделят със стария барабанист Панайот Керелезов. Това се случва на концерт в зала „Веселин Андреев” на 5 февруари 1990 г., като след първата част на концерта Керелезов става от барабаните и представя новия барабанист Стоян Петров, който завършва концерта. Групата продължава своите концерти в страната и през 1990 г. прави концерт в зала „Универсиада” в София. Това е първият концерт след демократичните промени в България, събрал на едно място многохилядна публика и покрил европейските стандарти за масово зрелище. Следва силна изява на „Рок ринг” на стадион „Академик”. Там групата закрива най-голямото дотогава рок шоу в страната, като излиза на мотори със запалени факли. Кадри от тази изява са излъчени като репортаж в италианската телевизия „Рай дуе”. Малко след това английската телевизия Би Би Си заснема концерт на „Епизод” в Националния дворец на културата. С това завършва и първият период на групата, защото Росен Дойчинов, Мирослав Гълъбов и Димитър Аргиров емигрират в Холандия.
 
      През 1991 г. китаристът Мирослав Гълъбов се завръща в България и заедно със Симеон Христов решават да запишат старите песни на „Епизод”. Намерени са певецът Васил Калпачки, барабанистът Емил Тасев и китаристът Драгомир Драганов. Записан е албумът „Молете се” и промоцията му е в зала „Универсиада”. Мащабите на този концерт са невиждани дотогава в България. Използван е църковен хор, балет, пантомима, сцената е на няколко нива. Този концерт е заснет от Българската Национална Телевизия и отразен от масовата преса със суперлативи.
 
      През 1993 г. групата остава без певец и композираният вече албум „Мъртвец сред мъртъвци” по текстове на френски поети от средновековието е изпят от китариста Мирослав Гълъбов, който година след това напуска групата.

 

      След пауза от 2 години, през октомври 1996 г. Симеон Христов пише първите си песни за „Епизод” и групата намира своя нов певец в лицето на Емил Чендов, с когото работи и до днес. Следва реализацията на албумите „Дошло е време” (издаден чак през 2003 г.) и „Респект” (издаден през 1999; в него пее Николай Урумов) .

 

      През 2000 г. „Епизод” започва качествено нов етап в своето развитие. Създадени са песни по стихове на националните поети Иван Вазов и Христо Ботев. Така на музикалния пазар през 2002 г. излиза албумът „Българският бог”. След този албум „Епизод” печелят многобройна и вярна публика. В този момент съставът на групата е Емил Чендов (вокал), Драгомир Драганов (китара), Симеон Христов (баскитара) и Христо Гьошарков (барабани), а през следващите 8 години клавиристи на групата в различни периоди са Делян Георгиев, Иво Георгиев и Павлин Бъчваров. Концертират усилено в цялата страна. През 2003 г. реализират албума „Мъжки песни”, който продължава традицията на „Българският бог” да съчетава поезията на поети класици с рок музика и български фолклор. Включени са и разработки на три народни песни.

 

      На 19 февруари 2004 г. групата заснема свой концерт в НДК, от който прави своето първо DVD – „Епизод”. Там са включени всички песни от албумите „Българският бог” и „Мъжки песни”. В снимките участват ансамбъл „Гоце Делчев” с хореограф Асен Павлов, народната певица Даниела Величкова, гъдуларят виртуоз Росен Генков, тромпетистът Владимир Митин и гайдарят Борислав Кьосев. Това DVD е излъчено от БНТ по Канал 1 на 3 март 2004 г. послучай националния празник на България. Впоследствие го излъчват многократно големите кабелни телевизионни оператори. През лятото на същата година „Епизод” създават музиката на своята рок опера „Свети патриарх Евтимий” по текстове на Иван Вазов и Радко Радков. Предпремиерата на рок операта е на 4 април 2004 г. на Античния театър в град Пловдив, а премиерата – на  възстановения дворец на българските царе на крепостта „Царевец” в град Велико Търново. Този спектакъл е заснет и на музикалния пазар излиза второто DVD на групата – „Свети патриарх Евтимий”. В тази продукция групата реализира още една своя мечта – включва в своята музика църковен хор.

 

      През 2006 г. „Епизод” реализират своя албум „Нашите корени”. През същата година групата получава и своето международно признание за постигнатото след 2000 г. Списания и вестници в Австрия, Канада, Полша, Аржентина, САЩ и Германия анализират и дават отлична оценка на съчетанието рок музика – български фолклор – църковнослявянски ортодокс.

 

      От 1 януари 2007 г. България е член на Европейския Съюз. На 3 януари 2007 г. английската Би Би Си обявява „Епизод” за най-качествената българска рок група именно заради това съчетание.

 

      През 2008 г. групата издава албума „Старият войн” с песни по текстове на Ботев, Вазов и Симеон Христов. Същата година „Епизод” заснемат и своето трето DVD със същото заглавие – „Старият войн”. Това се случва на ежегодния мотосъбор на клуб “Черните рози” от град Казанлък, където пред сцената на концерта се събира огромно множество рокери от различни клубове и градове със запалени факли. По това време с участието на част от същите тези рокери Симеон Христов реализира и своя игрален филм „Завръщане”, на който е продуцент, сценарист, режисьор и автор на музиката.

 

      През април 2009 г. „Епизод” се разделя с китариста Драгомир Драганов и басистът Симеон Христов намира заместник в лицето на композитора Васил Бележков (по това време – студент в „Поп и джаз” отдела на Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” – София в класа по китара на Цветан Недялков) само няколко дни преди следващия им концерт. Първоначално Васил се присъединява само като гост-музикант, който да покрие концертите до края на юни 2009 г., но междувременно приема поканата да се присъедини като постоянен член на групата и да участва в следващия албум на „Епизод”. През декември 2009 г. клавиристът Делян Георгиев (който е професионален оператор и е работил с режисьори като Люк Бесон) напуска групата, за да продължи кариерата си в киното и Васил Бележков продължава да работи и като клавирист, и като китарист. През месец май 2010 г. басистът Симеон Христов изравя от архивите видеозапис на концерта на „Епизод” от 1991 г. в зала „Универсиада” и така се появява четвъртото DVD на групата – „Сенки от Средновековието”. През лятото на 2010 г. барабанистът Стоян Петров се връща за кратко в „Епизод”. В този период (юли-декември 2010 г.) групата изнася концерти с 4-ма различни барабанисти – Стоян Петров, Христо Гьошарков, Иван Цонков и Георги Варамезов.

 

      В него През октомври 2010 г. През октомври 2010 г. е издаден албумът „Народът на Дуло”. В него послучай 20-годишнината на групата като гост-певци участват Звездомир Керемидчиев от „Ахат”, Йордан Караджов от „Сигнал” и Филип Бръшков от „Команда 5”. Има също и гост-композитор – музиката и текстът на първата и последната песен са дело на Александър Алексиев – Хофарт, който е художник и обложката на албума е фрагмент от негова картина, изобразяваща кан Кубрат, седнал на трона си и синовете му около него. Останалите текстове в албума са дело на автори като Иван Вазов и Пейо Яворов, както и на чуждестранните класици Джордж Байрон, Робърт Бърнс, Николай Некрасов и Йосташ Дешан. 

 

      През януари 2011 г. „Епизод” намират своя постоянен барабанист в лицето на Деян Александров.
     През октомври 2012 г. излиза албумът „Моята молитва” (заглавната песен е по едноименното стихотворение на Христо Ботев). В него са вплетени типичните за групата български фолклор, църковно пеене и хеви метъл. В албума като гости участват народните певци Илия Луков и Даниела Величкова, цигуларят Никола Ваклинов и кавалджията Кирил Бележков (по-младият брат на китариста Васил), отново участва и Звезди от „Ахат”. В този албум Васил Бележков се изявява също и като композитор (на песента „Бащин съвет” по едноименното стихотворение на Стефан Стамболов), и като тамбурист (в народната песен от пиринския край „Еленко моме”, изпята от Илия Луков). Освен стихове на Ботев и Стамболов в албума са включени и песни по стихове на руските поети Александър Пушкин и Владимир Висоцки, една от песните е български вариант на песен на руската рок група „Август”, а друга от тях е по текст на басиста Симеон Христов. Тази година се оказва плодотворна за групата и по други причини: Симеон Христов издава своята първа книга – историческия роман „Съкровището на Шишман”, а Васил Бележков представя пред публика третото си симфонично произведение – „Боса копа” за саксофонен квартет и оркестър.

 

      През ноември 2014 г. излиза Юбилейно DVD Епизод – 25 години на сцената”, в което са включени много от незаснеманите дотогава като видеоклипове песни на групата. Почти всички песни в него са от двудневния Рок фестивал „Панчарево 2014”, състоял се на едноименното езеро край София на 20 и 21 юни. В този концерт участват двамата предишни певци Димитър Аргиров и Николай Урумов, две гостуващи рок групи, деца от Русе и Априлци, народни певци и инструменталисти. В това DVD също са включени кадри от концертите на групата през 1990 и 1992 г. в зала Универсиада, както и концертни кадри от 2007 г.

 

      През 2015 г. групата започва работа с 9-годишната Виктория Миланова от Русе и са написани първите песни за нея.
     През пролетта на 2016 г. Деян Александров напуска “Епизод” и групата изнася концерти с гост-барабанисти. През пролетта на 2017 г. е издаден албумът „Аз съм българче” на Виктория Миланова и “Епизод” с песни по текстове на Иван Вазов, Анета Мутафова, Биляна Дар, Ева Корназова и Симеон Христов. През есента на 2017 г. барабанистът Христо Гьошарков се връща в “Епизод” и заедно с него и семейството на Вики Миланова групата пътува за с. Малая Перешчепина в Украйна, където преди повече от век е открито съкровището на Кубрат.
     
     През пролетта на 2018 г. е представен за първи път пред публика Рок театър „Аспарух – битката за Онгъла”, чийто автор на драматургията и песните е Симеон Христов. В него интересното е, че едни и същи изпълнители играят ролите, пеят песните и свирят на инструменти. Участници от членовете на “Епизод” са самият автор Симеон Христов (в ролята на българския колобър Енох), Христо Гьошарков (в ролята на Фока, главнокомандващ ромейската армия) и Васил Бележков (без роля), а останалите роли са поверени на гост-изпълнители. В драматургията са застъпени най-новите исторически проучвания, свързани с устройството на българската държава от 7-ми век, същността на българската религия и взаимоотношенията ни с Източната Римска империя, както е правилното име на държавата. По-късно през същата година групата записва своите нови песни с певеца Симеон Ангелов – изпълнител на ролята на Аспарух в рок театъра, който е също заместник-директор в столично училище и певец в църковен хор. Новите песни заедно с три от вече записаните по-рано – „Законите на Крум, „Аз съм българче” и „Асеновград”, стават част от албума „Великите владетели”, посветен изцяло на българските владетели (Тервел, Омуртаг, Симеон, Самуил, Калоян и други).
 
     През месец март 2023 г. са издадени двете юбилейни колекции „Обич за България” и „Метални души”, посветени на 35-годишната сценична дейност на „Епизод”. През месец септември Димитър Аргиров се завръща в групата като соло вокал, след като Емил Чендов се оттегля.