Arrow
Arrow
Slider

Васил Бележков и Филхармонията представят забравени фолклорни обичаи в симфонична сюита

vb-kb-2011native-paths-suite-parts-picture

Нашият китарист Васил Бележков спази своя обичай да си “почива” лятно време от свиренето на хеви метъл с писане на симфонични партитури на основата на българската народна музика. Това е свързано с участието му в 18-тия Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8. Той има вече три награди от предишни издания (2011, 2012 и 2014 г.), а сега чрез новата си творба – Сюита “Родни пътеки” за кавал и симфоничен оркестър, се класира за 4-ти път на финал от общо 6 опита. На този финал – 1 октомври, понеделник, 19:00 ч., в зала “България” – ще чуете и творбите на другите 4-ма композитори финалисти (А. Добрев, Г. Андреев, Ст. Стоянов и Хр. Петков) в изпълнение на Софийската филхармония с диригент Константин Илиевски и именно вие ще определите кой от тях ще вземе “Наградата на публиката”.

Сюитата “Родни пътеки” е своеобразен музикален разказ за пътуването на млад тракийски кавалджия из различни фолклорни области на България. Въпросният кавалджия и солист, на когото е посветена, е неговият брат Кирил Бележков, който тази година успешно защити своята докторантура по “Музикология”. Съществена част от нея са именно пътуванията му до старите майстори-свирачи от различни краища на страната ни и изследването на характерните за тях орнаменти и похвати на свирене. И тъй като един докторски научен труд не е нещо, което всеки би прочел, композиторът Васил Бележков разказва тази приказка за пътуванията на своя брат чрез езика на симфоничната музика. В някои от 7-те части са представени стари и почти изчезнали фолклорни традиции. Един любопитен факт – ако напишете в “Гугъл” названието на една от тях, ще видите страшно много резултати за очила и обувки на един италианец, но почти нищо за това, което наистина търсите. И другият любопитен факт – през 2011 г. братя Бележкови отново представиха сюита за кавал и оркестър, посветена на паметта на покойния Стоян Величков (1930-2008). Третото любопитно нещо братята упорито пазят в тайна до самия концерт.

Другите 4-ма композитори, достигнали финала, са доказани имена и се очертава интересен заключителен концерт: Ангел Добрев е гъдулар в Народния оркестър на Радиото, Георги Андреев е диригент и гъдулар, главен художествен ръководител на НФА “Ф. Кутев”, Стоян Стоянов е хоров диригент, работещ в Дубай, а Христо Петков е син на известния наш диригент Добрин Петков, чието име носи Музикалното училище в Пловдив.

Петте произведения ще бъдат изпълнени на 1 октомври (понеделник) от 19:00 ч. в зала “България” от Софийската Филхармония с диригент Константин Илиевски. Билети за събитието може да поръчате оттук или на място в самата зала.