Arrow
Arrow
Slider

“Завръщане” – най-нискобюджетният пълнометражен филм, вече в YouTube!

zavrashtane-dvd-cover-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%b5

“Завръщане” – филмът, чийто сценарист, режисьор, продуцент и автор на музиката е Симеон Христов, ще бъде на ваше разположение за свободно гледане в официалния ни YouTube канал от утре, 18 февруари, в 18:00 ч. Ето какво споделя авторът за създаването му и перипетиите, през които минава, за да достигне до вас:

През 2008 година реших с помощта на колегите от „Епизод“ да заснемем игрален филм с ясно послание – завръщане към родовите корени, любовта към семейството и непримирима битка с простотията и злото. Аз създадох сценария и музиката, зад камерата застана пианистът на групата Делян Георгиев, който тогава тъкмо завършваше операторско майсторство в НАТФИЗ.

Филмът беше заснет за 12 снимачни дни. Само за 8 200 лева. Впоследствие се оказа, че това е най-нискобюджетният пълнометражен игрален филм в историята на българското кино.

Дадохме филма за лицензиране в Националния филмов център. Комисия го лицензира и му присъди премия за реклама 12 000 лева. Тогава избухна скандал. Смениха директора на институцията. Новият директор, опростено държавно влечуго, спуснато с партиен парашут, анулира решението на комисията и заяви: „Няма да допусна такъв прецедент!“

А прецедентът беше, че може да се създаде нискобюджетна продукция без да се иска разрешение и одобрение от тази държавна бюджетна структура, която харчеше тогава по 30 милиона годишно за българско кино.

Разочарован, аз заключих този филм. Стани ми тъжно за професионалистите в киноиндустрията, които трябва да създават кино, борейки се с комисии, бумащина и интриги.

Реших да публикувам този игрален филм, който няма никакви претенции. Както се изрази изпълнителят на главната роля Георги Кадурин – „Това е един почтен филм“

От мен и колегите от рок група Епизод – приятно гледане!

Симеон Христов