Arrow
Arrow
Slider

Рок група “ЕПИЗОД” към завета на Кубрат и по стъпките на Аспарух

epizod-i-viki-okolo-pametnika_01

В средата на месец септември 2017 г. се проведе Всебългарски събор “Към завета на кан Кубрат” и ние от група “ЕПИЗОД” имахме честта и удоволствието да бъдем част от цялото това преживяване. Събитието се състоя в боровата горичка край село Мала Перешчепина (Новосанджарски район, Полтавска област, Украйна), където точно преди 105 г. пастирчето Фьодор открива съкровище с около 800 златни и сребърни предмети, сред които пръстен и меч, по които учените разпознават неговия собственик – създателя и владетеля на Стара Велика България, “почетния римски патриций” Кубрат.

mala-pereshchepina-ring-of-kubratkubrat_swordkubrat_buckle

В ранния следобед на 13 септември ние тримата – Емо, Мони и Васко, придружени от едно добре познато на “епизод”-ската публика лице, както и от едно ново и непознато такова, потеглихме от София. Така започна нашият път от близо 3500 км. (в двете посоки), а първата спирка по него бе домът на Вики Миланова и нейните родители в едно русенско селце близо до Дунав мост, където пренощувахме. На следващия ден (14 септември) сутринта заедно с тях тримата прекосихме Румъния в посока север директно към Украйна (бяхме изрично предупредени да не минаваме през молдовската столица Кишинеу, ако искаме двете коли да останат здрави) и вечерта след близо двучасов престой на границата при румънския град Сирет останахме в Черневци – най-близкия украински град. На другия ден прекосихме почти половината Украйна, минахме през внушителния и величествен Киев и към полунощ стигнахме Полтава – областният град, близо до който е и крайната ни цел Мала Перешчепина.

tabela-na-selotopametnik-na-kubratkym-zaveta-plakat

Интересно е да се отбележи и какви интересни имена имат към днешна дата доста чуждестранни селища, покрай които минахме – Потърничещи, Зърнещи, Подгориа, Драгословени, Думбрава (или “дъбрава”, ако заменим старата “носовка” със съвременната буква “Ъ”), Бистрица, Мъгла, Баща, Тишица в Румъния, както и Черновци, Соколовци, Веселовци, Житомир, Богдановци в Украйна. Дори да не сте специалисти по филология и етимология, лесно ще стигнете до същия извод – всички тези места в съвременни Румъния и Украйна някога през VII век са били част от държавата на Кубрат и споменът за културното влияние на българите там е все още ясно изразен в топонимите.

epizod-i-priyateli-v-goratamezdra-s-teniski-na-epizodtabeli-na-sybora

На 16 септември сутринта изминахме и последните 20-30 км от нашето безкрайно дълго пътуване, за да срещнем българи от нашата България, както и от Украйна, Молдова, Албания, Испания, обединени от общата цел – да се поклоним пред този, заради чието дело името на нашия народ е живо и до днес. С химните на България и Украйна официалните лица откриха всебългарския събор. Певци и танцьори от Мездра до Карнобат и от Татарстан до Чувашия се погрижиха за празничното настроение на публиката. Направихме го и ние от “Епизод” заедно с Вики.

karnobat-okolo-pametnikamezdrand-kubrat-i-balgari-ot-drugi-strani

publika-scena-horoviki-i-onazi-kuklakoncert_epizod

Една от основните цели на този събор е чрез благотворителна кампания да бъдат събрани средства за изграждането на мемориален комплекс на това място, изобразяващ пръстена на Кубрат, самия български владетел на кон и фигури на синовете му Батбаян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек около него. Инициаторите споделиха, че след доста срещи с местната украинска бюрокрация все пак са се сдобили със заветните 20 и няколко документа, позволяващи това да се случи там. Така всеки българин ще знае, че някъде в земите на Украйна има място, където да се отправи на своеобразен “хаджилък” и да се поклони на този, от когото започна всичко – Кубрат.

proekt_mogilaproekt_monument_3dviki-posipva-pryst-vyrhu-pametnika

Последваха още два дни и половина в дълъг път обратно към София. Трудно е да се пресъздадат всички тези емоции и впечатления само чрез думи, но затова пък с помощта на видеото подготвяме кратко филмче, с което да ви направим съпричастни към всички наши преживявания, а нищо чудно някои от вас да се решат и лично да извървят целия този път.

Родолюбци от цял свят изпълниха завета на Кубрат край могилата му в Украйна

Красимир Богданов се поклони на гроба на кан Кубрат